Behöver ni Drönarfoto, Drönarfilm eller

inspektion med drönare i Stockholm?

I Stockholm är det Niklas Ekström som är drönarpilot på Drönartjänst

Drönartjänst Stockholm har riktigt lång erfarenhet av att flyga drönare och arbetar förutom med Drönarfilm & Drönarfoto,

drönarbesiktning Ubåts & ROV-tjänster

Innehar Licens A1-A3 samt är försäkrad i sin flygning och jobbar bl.a med:

Drönarfoto, Drönarfilm, Analyser, 360-bilder, ROV (Ubåt), utsiktsfoto, visualisering inspektion solceller med drönare,

drönarbesiktning byggnader, Drönarsinspektion telemaster och vindkraft mm.

Maskinpark: Dji Mavic med Hassebladkamera, Hexacopter, Inspire och ROV mm

Kontakt: Klicka här

För flygmätning: klicka här

Tillbaka till startsida Drönartjänst Sverige: Klicka här

drönartjänst Pix4d

Vad är viktigt att tänka på vid kommersiella drönaruppdrag i Stockholm?

Hur viktigt är det att följa reglerna när man flyger kommersiellt?

– Det är extremt viktigt att följa reglerna, både för säkerheten och för att undvika böter eller andra problem. För kommersiella uppdrag krävs det att man har ett certifikat från Transportstyrelsen. Och beroende på var du flyger, till exempel nära flygplatser eller i innerstaden, kan du behöva särskilda tillstånd. Det är viktigt att alltid kolla upp om det finns restriktioner i området du planerar att flyga i.

Vilka regler måste man särskilt tänka på i Stockholm?

– Stockholm är en storstad, så det finns många restriktioner. Om du flyger nära en flygplats, som Arlanda eller Bromma, måste du få tillstånd från Luftfartsverket. Det finns också vissa zoner där du inte får flyga, som över vissa byggnader eller naturreservat. Så innan jag genomför ett uppdrag, kollar jag alltid om det finns några restriktioner för det specifika området.

Vad med vädret? Hur påverkar det flygningarna?

– Vädret spelar stor roll, särskilt här i Stockholm där det kan vara ganska blåsigt och regnigt ibland. Innan varje uppdrag kollar jag väderprognosen noggrant. Drönare kan vara känsliga för stark vind, regn eller dålig sikt, så det är viktigt att flyga när vädret är bra och att hålla koll på hur vinden påverkar drönaren. På vintern kan det till exempel vara svårt om det är för kallt eller om det är mycket snö.

Säkerhet är en stor grej, eller hur?

– Ja, säkerhet är absolut nummer ett. Innan varje flygning gör jag en noggrann riskbedömning. Jag kollar på området och ser om det finns några hinder som träd, höga byggnader eller människor som kan vara i vägen. Jag ser också till att drönaren är i bra skick – så att batterierna är fulladdade och att allt fungerar som det ska. Säkerheten måste alltid komma först, och om jag känner mig osäker på något, skjuter jag upp flygningen.

Är det några speciella saker att tänka på när man flyger drönare i en storstad som Stockholm?

– Absolut. Det är viktigt att tänka på hur mycket folk det finns där du ska flyga. I Stockholm är det ofta mycket människor, så jag måste vara extra försiktig. Om jag filmar eller fotograferar, måste jag också tänka på integriteten. Man kan inte filma eller ta bilder på folk utan deras tillåtelse, speciellt om det handlar om deras personuppgifter enligt GDPR. Därför informerar jag alltid folk om vad jag gör om jag flyger nära dem.

Hur påverkar ljudet från drönaren flygningen i en stad?

– Ljudet är något som många inte tänker på, men det kan faktiskt vara störande. I Stockholm är det ju redan ganska mycket ljud från trafik och folk, så jag försöker alltid att flyga så diskret som möjligt, särskilt i bostadsområden. Det handlar om att tänka på när och var man flyger för att inte störa folk. Ibland är det bättre att flyga på tider när det inte är så mycket folk ute, till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller planeringen av drönarflygningen?

– Planeringen är jätteviktig. Jag kollar alltid kartor och ser till att det inte finns några oväntade hinder på vägen. Stockholm är en stad med mycket höga byggnader, så jag måste vara säker på att drönaren inte kommer för nära. GPS-systemet är viktigt, så jag vet att drönaren är på rätt väg och kan hålla sig på rätt höjd. Jag försöker också ha lite extra tid inplanerad om något skulle gå fel, så att jag har tillräckligt med batteri för att landa säkert.

Slutligen, har du några tips till andra drönaroperatörer?

– Ja, det skulle vara att alltid hålla sig uppdaterad om reglerna och att göra noggranna förberedelser. Tänk på säkerheten hela vägen – både för dig själv, folk runt omkring och för drönaren. Och framför allt, planera noga. Ju mer du planerar, desto smidigare går uppdragen.

Niklas påminner oss om att drönarflygning är både spännande och ansvarsfullt. Med rätt förberedelse och säkerhetstänk kan kommersiella uppdrag i Stockholm vara både effektiva och säkra.